Tuesday, June 06, 2006

Growing Post #4

Question 1: Formulas. We've learned how to write algebraic equations in the form of mx + b = y. convert these two sentences into algebraic equtaions using the above formula.

M = this is the coefficient, these are the numbers that are teamed with the variable.
X = this is the variable, these are the letters that represents numbers. They vary in that we can sunbstitute a variable for one or more numbers.
B = this is the constant, their value never changes in an expression.
Y = this is the solution of the question

Sentence 1: Scott is 2 years older than Donald who turns 12 june 21st 2006. Write this sentence in the format of mx + b = y, then convert it into an expression which allows us to figure out the age of Scott.

D = Donald S = Scott

D + 2 = S

11 + 2 = S

11 + 2 = 13

Donald is currently 11 years old.
Since Scott is older than Donald by 2 years.
Scott is 13 years old. 2 years older than Donald.

Sentence 2: Elizabeth has $200 in her savings account. She makes $40 every two weeks babysitting for her next door neighbours. If Elizabeth saves all of her money solve for how much money she will have in one year.

200 + 40n =

200 + 40(24) =

200 + 960 = 1160

The variable is 24 because since 1 month has 4 weeks and Elizabeth receives $40 every 2 weeks that would make 24 weeks.
Elizabeth will have $1160 in her savings account.

Question 2: Creation. You need to create two questions for your classmates that cover different concepts (ex: T-Charts, patterns, equations, graphs etc.) that you have learned in this unit on Algebra. You then need to show how to solve the questions. Your mark will be based upon the level of questions difficulty, and the effort put into your answer.

Question 1: You are going shopping for clothes. Each t-shirt costs $20, shorts costs $10 and socks costs $5. You have with you $155. You are trying to get the same amount of everything. How many shirts, shorts and socks can you get so you have the same number of each type of clothing.






You can buy 5 shirts, shorts and socks.
5 shirts will cost $60.
5 shorts will cost $50.
5 socks will cost $45.
Add them up - $155

Question 2: You have $50. Every month you receive $300. How much will you have in 3 years?

50 + 300n =
50 + 300(36) =
50 + 10800 = 10850

Since there are 12 months in one year. 3 years would have 36 months. 12 months * 3 years = 36 months.
In 1 year you would have 3650.

In this chart you will see how much you started with, how much you'll have in 1 and 2 years and you answer: You'll have $10850 in 3 years/ 36 months.

Question 3 : Relection. You need to look back at the chart that we filled out during the first day of the unit. This is the chart where you coloured a topic red, yellow or green. You now need to pick one concept that you coloured yellow or red and reflect in words what new skill/idea you have learned on this topic.

I pretty much learned everything. From T-Charts to Graphs to algebraic formulas. We did this last year, but i didn't really understand it. I learned alot.

The thing I mostly learned was the formulas. I have learned that whatever you do to one side you have to do the same on the other side (other side of "=" sign). The Coefficient, variable, constant thing. I also learned how to put t-charts and graphs into formulas and find out way more than the graph or t-chart is supposed to go.

Question 4: Preparing for the Final Exam. You need to think about the year that has past in mathematics and decide which topic is your weakest, and what you need to learn during class review in order to prepare yourself for the final exam. It is not enough to say fractions, instead pick your weakest area of fractions, say the subtraction of fractions, and give an example of what you don't understand.

Algebra: Showing the steps for some questions.

(8 - 3)n + 7n + 8 = 4n + 40

5n + 7n + 8 = 4n + 40

12n + 8 = 4n + 40

12n - 4n + 8 = 4n + 40 - 4n

8n + 8 = 40

8n + 8 - 8 = 40 - 8

8n = 32

8n/8 = 32/8

n = 4




Français/French Deutsch/German Italiano/Italian Português/Portuguese Español/Spanish 日本語/Japanese 한국어/Korean 中文(简体)/Chinese Simplified Tagalog/Filipino

1 Comments:

At 12:44 PM, Blogger Mr. Reece said...

This is a great post, with two creative questions. One small mistake is that there are 52 weeks in a year, so 52/2 = 26, not the 24 that you used for question 2. Your mark is 24/25

 

Post a Comment

<< Home