Wednesday, May 24, 2006

Rainer's Growing Post ( 2 )

mr.reece i did my growing post this week under my old one... so i just transfered it to here


------Questions for May 23rd------

1. Solve all 3 parts of the problem below

Jack collects baseball cards. Jack has 180 baseball cards in his collection. At the end of each month Jack buys 25 baseball cards to add to his collection.

a)Create a T-Chart showing how many baseball cards Jack has at the end of the next 4 months.

b)Create an algebraic formula based upon the problem above

For this problem the starting point is 180, the change is +25, and the variable ( n ) is the number of months.

180 + 25n = the number of cards

c)If Jack just turned 8 years old this month and Jack continues to buy the same amount of baseball cards each month, how many baseball cards will jack have when he turns 12?

180 + 25n =
180 + 25(48) =
180 + 1200 = 1380

When he turn 12 years old he would have 1 380 baseball cards.

2. Use the chart to figure out the questions below.

Jackie is planning on having a pizza party with some of her friends. She is trying to figure out how many pizzas to order. She knows that each pizza has six slices of pizza.


a)If Jackie thinks that there will be four people at the party (counting herself) how many pizzas should she order?


According to the graph, 4 people at Jackie's party ( counting her ) will eat a total of 12 slices of pizza. There are 6 slices in a whole pizza. So, 12/6 = 2 . Jackie will need to order 2 whole pizzas.


b)If two more people show up at the party how many more pizza’s does she need to order?


2 more people is 6. 6 people at Jackie's party ( counting her ) will eat a total of 18 slices of pizza. 18 slices of pizza divided by 6 slices per pizza is equal to 3 whole pizzas ( 18/6 = 3 ).


3. Answer the questions below based upon this information


Kathy has $20 in her savings account. Each month she adds another $15 to her savings account. In order to calculate how much money she will have in one year Kathy has created this algebraic formula: 20 + 15n = Savings amount


a) Calculate how much money Kathy will have in one year


20 is our starting point. +15 is the change of her savings account. Her variable is n. It represent the number of months not the number of years.


20 + 15n =
1 year is 12 months.

So, our n represents 12.
20 + 15(12) =
20 + 180 = 200


$200 = savings account


Kathy will have $200 in her savings account in 1 year.


b) Suppose Kathy counted wrong and she really has $25 in her account instead of $20. Change the algebraic formula to reflect this miscalculation.


Instead of 20 our starting point is now 25 since Kathy has really $25. The rest of the algebraic formula is still right


25 +15n = savings account
So,
25 + 15n = savings account
25 + 15(12) = savings account
25 + 180 = savings account
$205 = savings account


or


you could just add $5 to the previous answer
200 + 5 = $205


4. Solve the following equations. Show all of the steps that are needed.


We start with working on the equations in the brackets ( ) .


Then, we do the like terms on the same side of the " = " symbol.


Next you combine all the variables ( n ) in one side of the " = " symbol.


By then you have everything you need to know what the variable stand for.


a) 3n + 4n + 7 = 2n + 12

3n + 4n + 7 = 2n + 12

7n + 7 = 2n + 12

7n - 2n + 7 = 2n - 2n + 12

5n + 7 = 12

5n + 7 - 7 = 12 - 7

5n = 5

5n/5 = 5/5

n = 1
b) 8n - (4 + 9) = 11


8n - (4 + 9) = 11
8n - 13 = 11
8n - 13 + 13 = 11 + 13
8n = 24
8n/8 = 24/8
n = 3


c) (8 - 3 )n + 7n + 8 = 4n + 40


(8 - 3 )n + 7n + 8 = 4n + 40
5n + 7n + 8 = 4n + 40
5n + 7n + 8 - 8 = 4n + 40 - 40
5n + 7n = 4n
12n = 4n
12 = 4n
12/4 = 4n/4
3 = n




Français/French Deutsch/German Italiano/Italian Português/Portuguese Español/Spanish 日本語/Japanese 한국어/Korean 中文(简体)/Chinese Simplified Tagalog/Filipino

2 Comments:

At 12:50 PM, Blogger Mr. Reece said...

Great job with your scribe post Rainer, your explanations were very thorough and detailed, it made it very easy to understand how you came to each explanation. I will be adding this wonderful post to the hall of fame.

Your grade is 18/17

 
At 5:21 PM, Blogger -rain- said...

txn

 

Post a Comment

<< Home