Tuesday, May 23, 2006

JULIE'S GROWING POST!!

Question #1:

Jack collects baseball cards. Jack has 180 baseball cards in his collection. At the end of each month Jack buys 25 baseball cards to add to his collection

a.) Create a t-chart showing how many baseball cards Jack has at the end of the next 4 months.

** At the end of the next 4 months, Jack would have 280 cards.














b.) Create an algebraic formula based upon the problem above.

[!] Formula [!]

180 + 25 (m)
180 + 25 (4)
180 + 100 = 280

Starting point = 180
Change from one step to the rest = 25
Variable = (m) m for month

c.) If Jack just turned 8 years old this month and Jack continues to buy the same amount of baseball cards each month how many baseball cards will Jack have when he turns 12?

[!] Formula [!]

180 + 25 (m)
180 + 25 (48)
180 + 1200 = 1380

** When Jack turns 12 he would have 380 baseball cards.

Question #2

Jackie is planning on having a pizza party with some of her friends. she is trying to figure out how many pizza's to order. She knows that each pizza has six slices

a.) If Jackie thinks that there will be four people at the party (counting herself) how many pizza's should she order?

** Jackie should order 2 boxes of pizza. If there are 6 slices of pizza in a pizza box and 4 people are going to show up (counting herself) there would be 12 slices of pizza. It shows in the chart that 4 people would have 12 slices of pizza.

b.) If two more people show up at the party how many more pizza's does she need to order

** Jackie would need to order 3 boxes of pizza because on the chart it says if there are 6 people who are going to show up you would have 18 slices of pizza. So if you have 18 slices and you know that there are 6 slices in each pizza box then you just divide 18 by six and you'll get 3 as an answer and 3 is how many box you need to order.

Question #3

Kathy has $20 in her savings account. Each month she adds another $ 15 to her savings account. In order to calculate how much money she will have in one year Kathy has created this algebraic fromula : 20 + 15n = savings account

a.) Calculate how much money Kathy will have in one year

[!] Formula [!]

20 + 15 (n)
20 + 15 (12)
20 + 180 = 200

** At the end of one year Kathy would have $ 200 in her savings account.

b.) Suppose Kathy counted wrong and she really has $25 in her account instead of $20. Change the algebraic formula to reflect this miscalculation.

[!] Formula [!]

25 + 15 (n)
25 + 15 (n)
25 + 180 = 205

** If she miscalculated her account and she has $25 instead of $20 then by the end of one year she would have $ 205.




Français/French Deutsch/German Italiano/Italian Português/Portuguese Español/Spanish 日本語/Japanese 한국어/Korean 中文(简体)/Chinese Simplified Tagalog/Filipino

5 Comments:

At 6:31 PM, Blogger   maaayne said...

yeaaayuh ! (: lol

 
At 7:39 PM, Blogger Julie Rose said...

hahah yeaaayuh ! (: hhahaa

 
At 3:06 PM, Blogger Mr. Reece said...

check your answer to 1c. Great explanation of your formula in 1b!

I think that there is a small problem with 3b as the formula suddenly changes when you replace n with a number.

 
At 8:32 PM, Blogger Julie Rose said...

yo!! mr. reece. i did my corrections. =P

 
At 1:10 PM, Blogger Mr. Reece said...

Great job overall julie, it looks as if you made the necessary additions to this post.

Your mark is 17/17

 

Post a Comment

<< Home